De la Gardiegymnasiet i Lidköping är den 21 januari certifierat Motorbranschcollege. En Motorbranschcollegecertifiering innebär en kvalitetsstämpel på den fordonstekniska utbildningen inom fordons- och transportprogrammen i skolorna. En viktig insats för motorbranschens kompetensförsörjning. ”Vi är väldigt stolta över att ha certifierats till Motorbranschcollege. Det är viktigt att kunna erbjuda högsta kvalitet på vår fordonstekniska utbildning till våra elever. Vi har nöjda elever på de fordonstekniska programmen och lärarna får en bra kompetensutveckling. Eleverna får också ett kvalitetssäkrat arbetsplatsförlagt lärande. Det är några av de områden vi har vi utvecklat genom vårt goda samarbete med motorbranschens företag och certifieringen som Motorbranschcollege.”, konstaterar Carina Bertilsson, rektor De la Gardiegymnasiet i Lidköping. Motorbranschen har ett stort rekryteringsbehov, 5 300 personer behöver anställas mellan 2020 och 2022, varav 434 personer i Västra Götalands län. Tekniker och mekaniker är de yrkesgrupper där det största behovet finns. Certifieringen är en kvalitetsstämpel. I och med certifieringen av De la Gardiegymnasiet i Lidköping finns det 25 Motorbranschcollege i Sverige och fler är på väg mot certifiering. ”Grattis De la Gardiegymnasiet som nu klarat certifieringen till att bli Motorbranschcollege! Det visar på ett gott kvalitetsarbete och en vilja att hela tiden utvecklas. Skolan har ett nära samarbete med bransch och företag på orten. Det är utmärkande för en skola som erbjuder eleverna en fordonsteknisk utbildning i framkant och säkrar den framtida kompetensförsörjningen till motorbranschen.”, säger Jonas Hehrne, verksamhetsledare för Motorbranschcollege. ”De la Gardiegymnasiet i Lidköping är en mycket viktig samarbetspartner för motorbranschens företag i regionen. Skolan har ändamålsenliga maskiner, utrustning och lokaler. Trots pandemin har vi kunnat slutföra vårt arbete mot en certifiering och nu är vi i mål. Som ordförande för den lokala styrgruppen för certifieringen är jag imponerad över det engagemang som skola, politik, fack och motorbranschens företag visat i och med certifieringen som Motorbranschcollege.”, avslutar Mikael Karlsson, ordförande i MBC-gruppen på De la Gardiegymnasiet, och Servicerådgivare på Biltjänst. Kontaktpersoner: Jonas Hehrne, verksamhetsledare Motorbranschcollege Telefon: 072-454 89 53 Jonas.hehrne@motorbranschcollege.se Carina Bertilsson, rektor De la Gardiegymnasiet Telefon: 0510-77 07 02 carina.bertilsson@lidkoping.se Mikael Karlsson, ordförande i MBC-gruppen De la Gardiegymnasiet Telefon: 0510-86613 mikael.karlsson@biltjanst.se Fakta:
Pressbilder![]()
På bilden: (från vänster) Carina Bertilsson, rektor De la Gardiegymnasiet Mikael Karlsson, ordförande i MBC-gruppen De la Gardiegymnasiet Jonas Hehrne, verksamhetsledare Motorbranschcollege Gunnar Svensson, Fordonslärare, programansvarig Fordons- och transportprogrammet De la Gardiegymnasiet Charlotte Karlqvist, arbetslagsledare fordons- och transportprogrammet De la Gardiegymnasiet ![]()
På bilden: (från vänster)
Carina Bertilsson, rektor De la Gardiegymnasiet Mikael Karlsson, ordförande i MBC-gruppen De la Gardiegymnasiet Varför engagerar du dig i Motorbranschcollege och dess styrelse?
Från första gången jag förstod syftet med Motorbranschcollege, MBC har jag varit för ett samarbete. Att MBC sätter en lägsta nivå på vilka skolor man kan samarbeta med. Det skulle vi som Generalagent inte ha en möjlighet till att sålla ut och följa upp själva. Det var en självklarhet att stötta MBC i sitt arbete och att få vara med och driva den verksamheten framåt. Att se den utveckling som skolorna gör i samarbetet med MBC är fantastiskt. Den glädje och engagemang som fordonslärare visat vid de kurstillfällen som Kia erbjudit är också helt fantastiskt. Det är fordonslärarna som är allas vår framtid – dvs det är de som utbildar och lär upp våra framtida Kia-tekniker, så det är en självklarhet för oss på Kia att engagera oss i deras verksamhet genom MBC. När jag fick frågan om att ingå i MBC:s styrelse blev jag hedrad och glad att även få engagera mig internt i MBC då kompetensutveckling är något jag brinner för. Hur ser Kia på utvecklingen i branschen? Oj, en stor fråga men kort så ser nog utvecklingen ut att fokus på grundläggande fordonsel är prioritet då våra elektrifierade fordon har störst fokus. Sen ska vi givetvis inte glömma bort de mekaniska jobben, men att förstå hur viktig och stor del fordonselsutbildningen kommer att vara nu och framåt. Tips till MBC-lärarna. Vad ska de lägga fokus på? Grundläggande fordonsel vill jag återkomma till. Att lärarna själva kan och förstår grundläggande el för att i sin tur kunna lära ut på bästa inspirerande och förståeliga sätt till våra framtida Kia-tekniker. Motorbranschcolleges styrelse har den 11 mars beslutat att justera kriterierna för skolor som certifieras som Motorbranschcollege.
Bland annat har kriterie 3, Ett Motorbranschcollege arbetar med kvalitetssäkring och har nöjda elever, utökats med en indikator där skolan ska ha en strategi och handlingsplan för arbetet med jämställdhet och mångfald. Strategin för de berörda utbildningsinriktningarna för Motorbranschcollege ska särskilt uppmärksamma insatser för att uppnå målsättning om jämnare könsfördelning avseende yrkeslärare och elever. Ta del av kriterierna för Motorbranschcollege här - Kriterier för Motorbranschcollege - Kriterier för Motorbranschcollege - utökad APL På bilden (från vänster): Fredrik Johansson, yrkeslärare, fordons- och transportprogrammet, Kungsmadskolan, Kristina Hallberg, programansvarig, fordons- och transportprogrammet, Kungsmadskolan, Peter Gustafsson, ordförande i MBC-gruppen på Kungsmadskolan och utbildningsansvarig på Liljas bil, Marcus Johansson, rektor, fordons- och transportprogrammet, Kungsmadskolan Kungsmadskolan i Växjö är nu certifierat Motorbranschcollege. En Motorbranschcollegecertifiering innebär en kvalitetsstämpel på den fordonstekniska utbildningen inom fordons- och transportprogrammen i skolorna. En viktig insats för motorbranschens kompetensförsörjning.
Vi är väldigt stolta över att ha certifierats till Motorbranschcollege. Det är viktigt att kunna erbjuda högsta kvalitet på vår fordonstekniska utbildning till våra elever. Därför är samarbetet med motorbranschens företag väldigt centralt och något vi också utvecklat genom certifieringen som Motorbranschcollege.”, säger Marcus Johansson, rektor Kungsmadskolan i Växjö. Motorbranschen har ett stort rekryteringsbehov, 5 300 personer behöver anställas mellan 2020 och 2022, varav 67 personer i Kronobergs län. Certifieringen är en kvalitetsstämpel. I och med certifieringen av Kungsmadskolan i Växjö finns det 22 Motorbranschcollege i Sverige och fler är på väg mot certifiering. ”Kungsmadskolan i Växjö är en mycket viktig samarbetspartner för motorbranschens företag i Kronobergs län. Som ordförande för den lokala styrgruppen för certifieringen är jag imponerad över det engagemang som skola, politik, fack och motorbranschens företag visat i och med certifieringen som Motorbranschcollege. Skolan har dessutom ett fördjupat samarbete med en generalagent vilket ger tillgång till moderna fordon och relevant teknik.”, säger Peter Gustafsson, ordförande i MBC-gruppen på Kungsmadskolan och utbildningsansvarig på Liljas bil. ”Grattis Kungsmadskolan som nu klarat certifieringen till att bli Motorbranschcollege! Trots en pågående pandemi har skolan klarat certifieringen. Det visar på ett gott kvalitetsarbete och en vilja att hela tiden utvecklas. Det är utmärkande för en skola som erbjuder en fordonsteknisk utbildning i framkant.”, säger Jonas Hehrne, verksamhetsledare för Motorbranschcollege. Fredrika Bremergymnasiet i Haninge är nu certifierat Motorbranschcollege. En Motorbranschcollegecertifiering innebär en kvalitetsstämpel på den fordonstekniska utbildningen inom fordons- och transportprogrammen i skolorna. En viktig insats för motorbranschens kompetensförsörjning.
”Det är ett stort och viktigt steg för oss att ha certifierats till Motorbranschcollege och vi är naturligtvis väldigt hedrade och glada. Det innebär att vi kommer kunna erbjuda den senaste tekniken och den bästa kvaliteten i nära samverkan med branschen. Vi kan därmed erbjuda våra elever de senaste kunskaperna.”, säger Sten Hedlund, biträdande rektor Fredrika Bremergymnasiet i Haninge. Motorbranschen har ett stort rekryteringsbehov, 5 300 personer behöver anställas mellan 2020 och 2022, varav 1 182 personer i Stockholms län. Certifieringen är en kvalitetsstämpel. I och med certifieringen av Fredrika Bremergymnasiet i Haninge finns det 21 Motorbranschcollege i Sverige och fler är på väg mot certifiering. ”Fredrika Bremergymnasiet är en skola i framkant och en mycket viktig samarbetspartner för motorbranschens företag i kommunen. Som ordförande för den lokala styrgruppen för certifieringen är jag stolt över det engagemang och framtidstro som skola, politik, fack och motorbranschens företag visat i och med certifieringen som Motorbranschcollege", säger Morten Sjursen, ordförande i MBC-gruppen på Fredrika Bremergymnasiet och kvalitetsansvarig Olofsson Bil. ”Grattis Fredrika Bremergymnasiet som nu klarat certifieringen till att bli Motorbranschcollege! Trots en pågående pandemi har skolan genomgått certifieringen och kan nu locka fler ungdomar att söka den fordonstekniska utbildningen för att säkerställa att företagen får den kompetens de behöver.”, säger Jonas Hehrne, verksamhetsledare för Motorbranschcollege. Kontaktpersoner: Jonas Hehrne, verksamhetsledare Motorbranschcollege 072-454 89 53 Jonas.hehrne@motorbranschcollege.se Sten Hedlund, biträdande rektor Fredrika Bremergymnasiet 070-444 36 03 sten.hedlund@haninge.se Morten Sjursen, ordförande i MBC-gruppen på Fredrika Bremergymnasiet och kvalitetsansvarig Olofsson Bil 073-520 69 39 morten.sjursen@olofssonbil.se Fakta:
Johan Regefalk, vd KGK och Henrik Ivarsson, KGK Academy
Två starka aktörer inom motorbranschen, KG Knutsson AB (KGK) och Autoexperten, har valt att gå in och stödja skolor inom ramen för Motorbranschcollege med kompetensutveckling för fordonslärare, produktutbildningar och tillgång till ett nationellt butiks- och verkstadsnät. Det står klart när de båda företagen nu undertecknat en avsiktsförklaring med Motorbranschcollege. - Vi kommer genom vårt samarbete med Motorbranschcollege öppna upp vårt kursutbud inom KGK Academy för lärare på certifierade skolor. KGK Academy erbjuder ett brett och innehållsrikt kursutbud som kommer att tillföra en god kompetensutveckling till landets certifierade Motorbranschcollege, säger Henrik Ivarsson, produktchef KGK Solutions. Motorbranschen har ett mycket stort rekryteringsbehov, både på kort och på lång sikt. 5 300 personer behöver anställas de kommande tre åren. En Motorbranschcollegecertifiering innebär en kvalitetsstämpel för den fordonstekniska utbildningen inom fordons- och transportprogrammen i skolorna. En viktig insats för motorbranschens kompetensförsörjning. - Vi är glada att KGK och Autoexperten vill vara en del av Motorbranschcollege och ytterligare bidra till att öka kompetensen och produktkunskapen hos lärare på våra fordonstekniska utbildningar. Att ytterligare två starka aktörer ansluter är mycket viktigt för vår framgång, säger Jonas Hehrne, verksamhetsledare Motorbranschcollege. KGK har över 500 varumärken i sin produktportfölj och 400 bilverkstäder är anslutna till konceptet Autoexperten. - Genom Motorbranschcollege ges vi en möjlighet att erbjuda certifierade skolor ytterligare produktkunskap och utbildningar om våra varumärken. Att vi dessutom har en lokal butiksorganisation gör att vi kan vara tillgängliga för skolorna i deras närområde. Vi tilltalas mycket av att kunna stödja skolor på plats och stärka våra samarbeten lokalt, säger Johan Regefalk, vd KGK. Vid frågor kontakta Henrik Ivarsson, produktchef KGK Solutions Tel: +46 8 594 100 93 Mobil: +46 72 204 09 76 henrik.ivarsson@kgk.se Johan Regefalk, vd KGK Tel: +46 8 92 30 30 Mobil: +46 70 517 15 57 johan.regefalk@kgk.se Jonas Hehrne, verksamhetsledare Motorbranschcollege Tel: 072-454 89 53 jonas.hehrne@motorbranschcollege.se Webbinarium 11 maj om att fordons- och transportprogrammet får en förändrad programstruktur30/4/2020
Motorbranschcollege vill tipsa om att Skolverket anordnar ett webbinarium om vad förändringarna inom fordons- och transportprogrammet och fordonsteknisk utbildning betyder för dig som lärare eller rektor på fordons- och transportprogrammet inom gymnasieskolan eller fordonsteknisk utbildning inom vuxenutbildningen.
När: 11 maj Tid: 14.00 Läs mer och anmäl dig via nedanstående länk. Ps. Webbinariet som ägde rum den 27 april var uppskattat av deltagarna! https://www.skolverket.se/om-oss/kalender/webbinarium-om-forandringar-inom-fordons--och-transportprogrammet-och-fordonsteknisk-utbildning Idag har vi firat att Tullängsgymnasiet i Örebro omcertifierats som Motorbranschcollege!
Omcertifieringen visar att skolan efter tre år fortfarande håller god kvalitet och att det goda branschsamarbetet fortsätter. Observera armbågshälsningen :-) Uppsala yrkesgymnasium Jälla har certifierats till motorbranschcollege, en kvalitetsstämpel som visar att skolan erbjuder en fordonsteknisk utbildning som uppfyller motorbranschens höga kvalitetskrav.
Certifieringen firades med pompa och ståt på skolan den 2 mars. Motorbranschen har ett mycket stort rekryteringsbehov, både på kort och på lång sikt. 5 300 personer behöver anställas de kommande tre åren, varav 124 personer i Uppsala län. Därför är det viktigt att gymnasieskolans fordonstekniska utbildning attraherar fler elever. Välkommen måndagen den 2 mars klockan 10.00 då Uppsala yrkesgymnasium Jälla certifieras som Motorbranschcollege.
Datum: måndagen den 2 mars Tid: 10.00 Plats: Jälla gård, 755 94 Uppsala På plats får du bland annat möjlighet att träffa representanter från Motorbranschcollege, lärare och skolledning samt regionala branschföreträdare. |
|